top of page
IMG_0705a.jpg

Prošlost za budućnost

Fondacija Neozoik već nekoliko godina stvara različite sadržaje namenjene promociji kulturnog nasleđa i arheologije na društvenim mrežama, posebno one namenjene mladima. Kolege iz Narodnog muzeja Srbije prepoznale su naš rad i pružile nam priliku da ogranizujemo tribinu o promociji kulturnog nasleđa u okviru 22. Međunarodne smotre arheološkog filma.

Tako smo 21. maja 2022. godine u Atrijumu Narodnog muzeja ugostili paneliste koji se na različite načine bave promocijom kulturnog nasleđa i sa njima razgovarali o najrazličitijim temama: Da li i kako novinski članak može da pomogne pronalazak ukradenog spomenika? Da li tiktok i instagram mogu da spasu neki spomenik od uništavanja? Kako da kulturnim nasleđem privučemo turiste, a da ga ne ugrozimo? Oslanjajući se na stečena iskustva i uz pomoć kolega i stručnjaka na tribini „Prošlost za budućnost“  razogovarali smo o tome kako šira javnost shvata kulturno nasleđe, koliko mu je ono važno, koliko žele da ga svi zajedno štitimo i šta treba preduzeti da prestanemo da ponavljamo greške iz prošlosti.

IMG_0738a.jpg
IMG_8386a.jpg

Panelisti koji su velikodušno pristali da razogovaraju sa nama o ovoj temi su dr Adam Crnobrnja iz Narodnog muzeja u Beogradu, Svetlana Ilić, novinarka RTS-a i autorka serijala „Tvrđave na Dunavu“ i „Toplica u srednjem veku“ i Aleksander Bec, vođa projekta "EU za tebe" za kulturno nasleđe i turizam.

bottom of page