top of page

ŠTA JE NEOZOIK?

DSC_0045_edited.jpg

Zaključavanje zbog pandemije 2020. godine zateklo je osnivače Fondacije Neozoik u sred nekoliko projekata i nateralo ih da na brzinu, uz ograničene resurse i potpuno odvojeni od svog tima njih ipak nekako realizuju. Podstaknuti nesvakidašnjom situacijom iznalazili su nova, kreativna rešenja i premašili sva svoja očekivanja. Popularizacija i promocija arheologije i kulturnog nasleđa imala je svoju publiku, imala je podršku kolega – ostalo je bilo na njima. Ideja se krčkala na tihoj vatri sve do aprila 2021. kada je zvanično  osnovana Fondacija Neozoik.

Misija? Da što više mladih (i onih koji se tako osećaju) radoznalih umova nauči šta je to arheologija i kulturno nasleđe, zašto je ono važno i zašto ga štititi i čuvati.

Tim Neozoika čine mladi stručnjaci, studenti i doktorandi arheologije i arhitekture na Univerzitetu u Beogradu koji su godinama pekli zanat u oblastima neformalne edukacije školaraca i promociji i popularizaciji arheologije u zemlji i regionu. Imali su najlepši mogući višegodišnji team building na Programu arheologije u IS Petnica: od prvih polazničkih koraka kao srednjoškolci učesnici seminara, do mlađih, pa zatim i stručnih saradnika, sve do rukovođenja čitavim seminarom. Jedni od drugih učili su o arheologiji, ali i o naučnom metodu, mentorskim i akademskim veštinama, organizaciji tima i seminara i sklapanju uspešnje saradnje se stručnjacima i institucijama iz zemlje i regiona.

Image from iOS (4).jpg

Do sada su realizovane nekolicine seminara u okviru kojih je održano na desetine predavanja od strane arheologa profesionalaca iz muzeja, instituta i sa fakulteta, sa temama iz različitih vremenskih epoha (praistorija, antika, srednji vek) i radionica na kojima su srednjoškolci analizirali, interpretirali i publikovali neobrađeni arheološki materijal (keramika, životinjske i ljudske kosti, metalni predmeti) koji potiče sa arheoloških iskopavanja.

Članovi Fondacije, kako pojedinačno tako i grupno, bili su česti gosti kao autori i realizatori radionica na manifestacijama kao što su Noć istraživača, Festival nauke, Noć muzeja. Deo tima u svoj CV je upisao i osmišljavanje i realizovanje prve Studentske škole arheologije za studente društvenih nauka (istorija, arheologija, klasične nauke, etnologija i antropologija) iz regiona (Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija) u organizaciji Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Centra za istraživanja dunavskog regiona iz Novog Sada (Darec), a potom i međunarodnu Školu kulturnog nasleđa.

IMG_20200222_122026_edited.jpg

Pandemija ih je podstakla da pojačaju aktivnost na digitalnim platformama, ali daleko od toga da su im one bile strane pre 2020. Multimedijalne naučno-popularne sadržaje plasiraju na različitim društvenim mrežama (Facebook, Youtube, Instagram, Tik-Tok) jer čvrsto veruju da kulturno nasleđe i baština moraju biti dostupni svima.

U trenucima kada ne smaraju ljude o važnosti kulturne baštine i njene zaštite, učestvuju na arheološkim iskopavanjima, pišu naučne radove i svoje disertacije, i idu na razne konferencije i stručna usavršavanja.

video-1640894931.gif
bottom of page