top of page

Tokom proleća 2022. godine Fondacija Neozoik je zajedno sa Studiom arhitekture za decu “La Villette” iz Pančeva realizovala projekat “Ponovo (ne)radi Vajfertova pivara”.Projekat je podržan od strane Fondacije Jelene Šantić u sklopu konkursa Hrabri iskoraci 2022.

Na ovom putu pomogli su nam Narodni muzej u Pančevu, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Gimnazija “Uroš Predić", mnogi pojedinci i građani Pančeva!  

Više o projektu možete saznati OVDE.

#sacuvajmo_vajferta

Insta Video Template_1080x1080.png

Stara Vajfertova pivara, važan nacionalni spomenik kulture i najstarija pivara na Balkanu, ove godine proslavlja 300 godina od svog osnivanja u tišini, porušenih zidova i zatvorena za javnost.

Baš ta tišina bila je povod da ove dve organizacije pokušaju da ožive Pivaru, popričaju sa građanima i stručnjacima, edukuju mlade o važnosti kulturnog nasleđa i na nivou Grada Pančeva proslave 300. rođendan Pivare.

IMG_20220326_122131.jpg

Održane su desetine arhitektonskih i arheoloških radionica za najmlađe sugrađane, na kojima su predškolci i osnovnoškolci u ulozi malih arhitekata analizirali, istraživali i izrađivali maketu Pivare u budućnosti. Gimnazijalci su se upoznavali sa problemima i važnošću kulturnog nasleđa i Vajfertove baštine u njihovom gradu, analizirali numizmatičku zaostavštinu Đorđa Vajferta i virtuelno iskopavali Pivaru 3022. godine.

DSC_0121.JPG

Postavljali smo drvene panoramske ramove koji su uokvirili Pivaru u prostoru, kako bismo prolaznicima na Tamiškom keju usmerili pogled ka njoj.

 

Održali smo javnu tribinu sa stručnjacima iz polja kulture, zaštite spomenika kulture, kulturnog aktivizma i arhitekture sa idejom da građani i stručnjaci posle nekoliko decenija konačno postignu dijalog i dignu glas.

Izložbom “Mali kustosi” polaznici “La Villette” studija predstavili su svoja arhitektonska idejna rešenja za Pivaru budućnosti. Zajedno smo obilazili Pivaru nekoliko puta, fotografisali, crtali i upoznavali se sa stepenom ugroženosti ovog spomenika kulture.

Snimljen je i dokumentarni film o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Vajferove pivare

Kao krajnji rezultat projekta, u sklopu manifestacije "Vajfertovih 300", nekoliko organizacija i pojedinaca iz Pančeva (La Villette, Odbranimo Teslu, Sinhrohub, Lokalna fondacija Pančevo, Pub Slad, Fondacija Neozoik) napavilo je rođendansku žurku pivare na kojoj su se štampale majice sa motivima Vajfertove pivare, slušala muzika, gledao film i pilo pivo na Trgu Đorđa Vajferta.

PIVARA NIJE OBNOVLJENA, ALI BORBA JE POČELA!

bottom of page