Tokom proleća 2022. godine Fondacija Neozoik je zajedno sa Studiom arhitekture za decu “La Villette” iz Pančeva realizovala projekat “Ponovo (ne)radi Vajfertova pivara”, podržan od strane Fondacije Jelene Šantić u sklopu konkursa Hrabri iskoraci 2022.

Stara Vajfertova pivara, važan nacionalni spomenik kulture i najstarija pivara na Balkanu, ove godine proslavlja 300 godina od svog osnivanja u tišini, porušenih zidova i zatvorena za javnost.

Baš ta tišina bila je povod da ove dve organizacije pokušaju da ožive Pivaru, popričaju sa građanima i stručnjacima, edukuju mlade o važnosti kulturnog nasleđa i na nivou Grada Pančeva proslave 300. rođendan Pivare.

Održane su desetine arhitektonskih i arheoloških radionica za najmlađe sugrađane, na kojima su predškolci i osnovnoškolci u ulozi malih arhitekata analizirali, istraživali i izdrađivali maketu Pivare u budućnosti. Gimnazijalci su se upoznavali sa problemima i važnošću kulturnog nasleđa i Vajfertove baštine u njihovom gradu, analizirali numizmatičku zaostavštinu Đorđa Vajferta i virtuelno iskopavali Pivaru 3022. godine.

Postavljali smo drvene panoramske remove koji su uokvirili Pivaru u prostoru, kako bismo prolaznicima na Tamiškom keju usmerili pogled ka njoj. Održali smo javnu tribinu sa stručnjacima iz polja kulture, zaštite spomenika kulture, kulturnog aktivizma i arhitekture sa idejom da građani i stručnjaci posle nekoliko decenija konačno postignu dijalog i dignu glas, dok su izložbom “Mali kustosi” polaznici “La Villette” studija predstavili svoja arhitektonska idejna rešenja za Pivaru budućnosti. Zajedno smo obilazili Pivaru nekoliko puta, fotografisali, crtali i upoznavali se sa stepenom ugroženosti ovog spomenika kulture.

Snimljen je dokumentarno-igrani film o Vajfertovoj pivari,  koji je imao za cilj da prikaže prošlost, sadašnjost i budućnost  ovog spomenika kulture i da probudi javnost i želju za borbom.

 

Kao krajnji rezultat projekta, u sklopu manifestacije "Vajfertovih 300", nekoliko organizacija i pojedinaca iz Pančeva (La Villette, Odbranimo Teslu, Sinhrohub, Lokalna fondacija Pančevo, Pub Slad, Fondacija Neozoik) napavilo je rođendansku žurku pivare na kojoj su se štampale majice sa motivima Vajfertove pivare, slušala muzika, gledao film i pilo pivo na Trgu Đorđa Vajferta.

Pivara nije obnovljena, ali je borba počela!

Na ovom putu pomogli su nam Narodni muzej u Pančevu, Zavod za zaštitu

spomenika kulture, Gimnazija “Uroš Predić, mnogi pojedinci i građani Pančeva!  

Više o projektu možete saznati OVDE.

#sacuvajmo_vajferta

Insta Video Template_1080x1080.png

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/9