Plakat v5.jpg

Tokom 2021. godine u saradnji Fondacije Neozoik i Centra za istraživanja dunavske regije realizovan je projekat snimanja kratkometražnog dokumentarnog filma o arheološkim iskopavanjima Kalemegdana tokom Drugog svetskog rata od strane nacističke organizacije Anenerbe.  

Kroz priču, koju naracijom dočarava glumac Ljubomir Bulajić, kontekstualizovan je angažman nemačkih arheologa, kao najava izgradnje Olimpijskog stadiona na Kalemegdanu, zatim reakcije stručne javnosti i dnevnih novina, sam tok istraživanja uz obilje arhivske građe (fotografije, pisma, pokretni nalazi) iz Narodnog muzeja u Beogradu i Muzeja grada Beograd, kao i uloga tadašnjih studenata arheologije i polaznika Muzejskog kursa u Muzeju kneza Pavla, a kasnije velikana srpske arheologije. Na ovaj način pokušali smo da kritički sagledamo načine zloupotrebe arheologije, ali i kulturnog nasleđa uopšte, u političke svrhe.

Premijera filma održana je u prepunom atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, 28. oktobra 2021. godine. Planirano je da se održi još nekoliko projekcija u različitim gradovima Srbije, a film će uskoro biti dostupan i na zvaničnom jutjub kanalu Fondacije.

IMG_20210522_112511.jpg