top of page

1941

Plakat v5.jpg

2021

Tokom 2021. godine, u saradnji sa Centrom za istraživanje dunavske regije realizovan je projekat snimanja kratkometražnog dokumentarnog filma o arheološkim iskopavanjima Kalemegdana tokom Drugog svetskog rata od strane nacističke organizacije Anenerbe.

Kroz priču, koju naracijom dočarava glumac Ljubomir Bulajić, kontekstualizovan je angažman nemačkih arheologa, kao najava izgradnje Olimpijskog stadiona na Kalemegdanu, uz obilje arhivske građe (fotografije, pisma, pokretni nalazi) iz Narodnog muzeja u Beogradu i Muzeja grada Beograd, kao i uloga tadašnjih studenata arheologije i polaznika Muzejskog kursa u Muzeju kneza Pavla. Na ovaj način pokušali smo da kritički sagledamo načine zloupotrebe arheologije, ali i kulturnog nasleđa uopšte, u političke svrhe.

Still 2.jpg

Premijera filma održana je u prepunom atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, 28. oktobra 2021. godine. Godinu dana kasnije, film se našao u selekcijama dva međunarodna festivala arheološkog filma - festival ARKHAIOS u Pitsburgu i XII Festival della Comunicazione e del Cinema Archeologico u mestu Likodia Eubea na Siciliji! Ponosni smo što baš naš film izabran za najbolji od strane publike na festivalu ARKHAIOS!

Planirano je da se održi još nekoliko projekcija u različitim gradovima Srbije, a film će uskoro biti dostupan i na zvaničnom jutjub kanalu Fondacije.

bottom of page