top of page
Untitled-1_edited.jpg

BEOGRAD

ISPOD TEBE

image00029a.jpg

Tokom februara 2024. godine, uz finansijsku podršku organizacija CRTA i Trag, organizovali smo besplatni interaktivni seminar za učenike/ce srednjih škola iz Beograda, na temu kulturnog nasleđa u našem glavnom gradu. Cilj je bio da mlađe generacije upoznamo sa iskopavanjima koja su se poslednjih dvadadesetak godina odvijala u Beogradu, poput onih u ulici Tadeuša Košćuška, na mestu tržnog centra Rajićeva, na Kosančićevom vencu, u parku pored Narodne skupštine... Na taj način želeli smo da im približimo arheološko nasleđe koje sve brže nestaje usled građevinskog urbanizma. 

Prvi deo seminara odvijao se u prostorijama Narodnog muzeja Srbije, gde su učesnici/ce tokom 5 dana slušali različita predavanja.

Tu je bilo priče o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti arheološkog lokaliteta u Vinči, o keltskim i rimskim stanovnicima Singidunuma, o tome kako kulturno nasleđe nastaje i nestaje, o problemima sa kojima se arheolozi susreću na terenu i mnogim drugim temama.

Predavanja su održali stručnjaci/kinje sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, iz Narodnog muzeja Srbije, Muzeja grada Beograda, Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, Instituta BioSense, kao i iz organizacije Europa Nostra i UNESCO katedre za kulturno nasleđe. 

Drugi deo projekta podrazumeva mentorski rad sa polaznicima/cama radionica. Tokom marta meseca, članovi Neozoik ekipe će zajedno sa njima obilaziti lokacije o kojima je na seminaru bilo reči, istraživati njihov istorijat i o njima snimiti edukativne videe, koji će zatim biti postavljeni na naše društvene mreže.

Čitav proces usmeravaće srednjoškolci/ke, koji će na ovaj kreativan način pokušati da kulturno nasleđe približe svojim vršnjacima i vršnjakinjama!

#snaga_aktivizma

bottom of page