top of page

Zvezdan

U saradnji sa projektom EU za kulturno nasleđe i turizam, organizacijom GIZ i Narodnim muzejom u Zaječaru, organizovali smo set arheonica za učenike/ce OŠ "Hajduk Veljko" u selu Zvezdan u blizini Gamzigrada.

Ko je bio Galerije? Šta su arheolozi pronašli na Gamzigradu? Kako znamo šta su Rimljani jeli? Da li su tokom života lomili ruku ili nogu? To i još mnogo drugih stvari saznali su učenici/ce viših razreda OŠ "Hajduk Veljko" u selu Zvezdan na Arheonicama koje su trajale od 15. do 19. marta ove godine.

Ekipa Neozoik fondacije je u opuštenoj atmosferi, posle regularne nastave, sa njima obrađivala pravi arheološki materijal iz rimskog perioda! Naširoko smo pričali o tome kako arheolozi znaju to što znaju na osnovu nekoliko životinjskih kostiju i fragmenata keramike, što je poslužilo kao odličan šlagvort za brojna pitanja!


 

dji_fly_20230319_105108_322_1679219501105_photo.jpg

Poslednjeg dana Arheonica, obišli smo lokalitet Gamzigrad - Felix Romuliana i postavku Narodnog muzeja u Zaječaru i taj dan smo iskoristili za dodatnu priču o značaju i potencijalu lokalnog kulturnog nasleđa, od koga celokupna zajednica može da ima koristi!

bottom of page