top of page

U saradnji sa projektom EU za kulturno nasleđe i turizam, organizacijom GIZ i Nacionalnim parkom Đerdap, organizovali smo set arheonica za učenike/ce "Vuk Karadžić" u Donjem Milanovcu.

Logo.png

Zašto je važan lokalitet Lepenski Vir? Kako su se ljudi tamo sahranjivali? Kako su povezani Lepenski Vir i pas? Kakvim društvenim igrama su se zabavljali rimski vojnici u Đerdapu? To i još mnogo drugih stvari saznali su učenici/ce šestog razreda OŠ "Vuk Karadžić" u Donjem Milanovcu na Arheonicama koje su trajale od 19. do 23. aprila 2023. godine.

Određivali smo pol i starost skeleta starih preko 1500 godina, pričali šta su Rimljani kuvali u keramičkim posudama, ali i pokazali da se arheolozi ne bave SAMO istraživanjima. Igrali smo i "Igru najamnika", poznatu društvenu igru rimskih vojnika koja liči na mice, a u čijoj su rekonstrukciji učestvovali i arheolozi, među kojima je i član Neozoik tima - Marko Janković!

"Radni deo" Arheonica završen je u velikom stilu! Uz smeh i pozdrave podelili smo cegere, bedževe i nalepnice, da naše nove drugare/ice podsećaju na ovo iskustvo, a nakon toga smo se uputili na ekskurziju!

IMG_0828_edited.jpg

Poslednjeg dana Arheonica, obišli smo lokalitet Lepenski Vir i postavku muzeja koji se nalazi u sklopu lokaliteta. A posebno smo se obradovali što smo imali privilegiju da iz prve ruke "upoznamo" i jednog od stanovnika ovog nekadašnjeg naselja!

vizual(1).jpg
bottom of page